Кадър: BloombergtvПри достатъчно силно желание на външните играчи либийският конфликт може

...
Кадър: BloombergtvПри достатъчно силно желание на външните играчи либийският конфликт може
Коментари Харесай

Експерт: Ако искаме диверсификация на газ, трябва да се вълнуваме какво става в Либия

Кадър: Bloombergtv

При задоволително мощно предпочитание на външните играчи либийският спор може да бъде решен. Виждам опция за Европа да бъде посредник в това решение, само че първо Европейският съюз (ЕС) би трябвало да има обща позиция. А в България, в случай че желаеме диверсификация на газ, би трябвало да се вълнуваме какво става в Либия, коментира  Едуард Маринов, икономист, учител в Нов български университет , в предаването   " Светът е бизнес "  по Bloombergtv с  водещ Ивайло Лаков .

Eвропейските и международни стопански ползи в Африка в подтекста на либийската рецесия

" В момента в либийския спор има доста външни участници - съветски и турски наемници, приетото от Организация на обединените нации държавно управление и опълчението, въпреки това, са подкрепяни от разнообразни огромни световни играчи ".

Според икономиста позитивният резултат на конференцията в Берлин за Либия е, че  макар рехавите формулировки огромните играчи се съгласиха да спрат да продават оръжие . " Конфликтът в Либия е рентабилен за  контрабандисти на оръжие и за петролни спекуланти . Страната е богата на петрол и газ. Към това се наслагват течащите изследвания на нови залежи ", добави преподавателят в Нов български университет.

" Не единствено Китай, само че и Индия към този момент навлизат съществено в Африка. Най-голям капацитет в Африка има популацията.  В последните 7-8 година минимум половината от десетте най-развиващи се стопански системи са африкански ".

" В момента напълно малко под 30% от популацията под 15 година в света живее в Африка. Затова е значимо кой в този момент ще сътвори трайни връзки. Най-силните стопански системи на Африка са Република Южна Африка, Египет и Нигерия ", твърди гостът.

" Най-добрата тактика за риск, обвързвана със сигурността в Африка,  е от вида на проекта " Маршал " , само че Европа закъсня със своя тактика за Африка. Китай го прави към този момент от 15 години и за разлика от Европейски Съюз, не слага условия за вложенията си ".

Едуард Маринов означи, че  Китай влага сполучливо в Африка посредством огромни частни компании , които имат държавно участие с цел основаване на трайни търговски връзки. " Строят инфраструктура. Почти безлихвено отпускат кредитиране за строене на лечебни заведения, язовири, пътища тук-там ", разясни той.

" Според изследване вид Евробараметър от предходната година  53% от жителите на подсахарските страни  имат позитивно отношение към китайските инвестиции ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР